ZDRAVSTVENE PREDNOSTI BIJELOG LUKA… – Balkanika News

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI BIJELOG LUKA…

Bijeli luk se opravdano smatra jednim od najznačajnijih prirodnih lijekova. Zbog  njegovog bogatog terapijskog sastava, na temelju bijelog luka napravljeno je puno lijekova, a stručnjaci daju preporuke  da ovaj proizvod upotrebljavate sirov, naročito zimi.

Bijeli luk je prirodni antiseptik

Mnogo studija pokazalo je da bijeli luk ima puno antibakterijskih svojstava. Tajni element luka je alicin, koji je prirodni antibiotik i najefikasnije oružje protiv bakterija, gljivica i virusa. Zanimljivo je da bijeli luk obavezno mora da bude prisutan u hrani vojnika i sportista, jer je sposoban da podigne efikasnost i poboljša izdržljivost.

Bijeli luk je najefikasnijii prirodni lijek protiv virusa, što je posebno bitno u zimskoj sezoni. Naročito će vas bijeli luk sačuvati od prehlade, gripe i herpesa. Redovnom upotrebom pomaže u jačanju imuniteta. Stručnjaci ističu da je dnevna doza belog luka za opšte jačanje imuniteta odraslih od 2 do 5 grama svježeg luka.

Bijeli luk je takođe bitan jer pomaže stomaku da svari tešku hranu, ali i  uklanja holesterol iz  našeg organizma.

Bijeli luk u ishrani je još jako bitan za kardiovaskularni sistem, jer utiče da krv postane još tečnija. Ovo umanjuje vjerovatnoću stvaranja  krvnih ugrušaka koji začepe krvne sudove. Bijeli luk je naročito poželjan za ljude koji su preživjeli srčani udar. Istraživanja pokazuju da bijeli luk može imati pozitivan uticaj na arterije i krvni pritisak.

Doktori nazivaju bijeli luk i  efikasnom prevencijom protiv raka, jer aktivne supstance ovog proizvoda potiskuju slobodne radikale, koje doprinose razvoju tumora.

Ko ne bi trebalo da jede bijeli luk?

Uprkos  njegovim  prednostima, bijeli luk ne bi trebalo da konzumiraju ljudi koji imaju čir na želucu ili pate od gastritisa.

 

 

loading...

Slični postovi:

Comments

comments