Gladno 128.000 djece | BALKANIKA INFO
admin 20 Aprila, 2019

Oko 100.000 djece ugroženo je obiteljskom situacijom, a oko 40.000 djece živi u obiteljima koje nemaju životne uvjete

Užasno: 128.000 djece u BiH je gladno, bez odjeće, obuće, obrazovanja, tuđe skrbi … Oko 100.000 djece ugroženo je obiteljskom situacijom, a oko 40.000 djece živi u obiteljima koje nemaju životnih uvjeta.

Javna kuhinja

To su službeni podaci Agencije za statistiku BiH. Situacija je strašna, upozoravaju socijalni radnici i humanitarne organizacije, koji kažu da mnoga djeca ne dobivaju nikakvu pomoć i nisu uključena ni u kakve statističke podatke ili istraživanja.

Koliko djece u BiH ide u krevet s gladnim spavanjem, najbolje znaju u dječjim javnim kuhinjama, gdje su redovi za svaki obrok svaki dan.

– Od prošle godine broj korisnika naše kuhinje udvostručio se. Imamo oko 1.000 korisnika, od kojih je 200 djece mlađe od 15 godina. Djeci je najpotrebniji obrok, pelene, dječja hrana, odjeća i obuća. U najtežoj situaciji je obitelj s nekoliko djece – rekla je Nataša Bjelobrk iz banjalučkog udruženja “Mozaik prijateljstva”.

Osnovna: donesi strategiju – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Osnovni: Donesite strategiju
Djecu s kantama u ruci, čekajući hranu, možete svakodnevno vidjeti i ispred Dječje nacionalne kuhinje u Lukavcu. Objed iz ove javne kuhinje trenutno prima oko 220 djece i njihovih roditelja.

Nemaju novca

Amir Bašić, koordinator programa u “Spasi djecu”, smatra da bi država prije svega trebala hitno usvojiti strategiju za borbu protiv siromaštva.

– Nije dovoljno samo povećati dječji doplatak. Vidimo da to ne rješava problem siromaštva, već stvara ovisnike o socijalnoj pomoći. Pitanje je koliko je djece od tih 128.000 iz ruralnih područja gdje nema centara za socijalni rad, nevladinih udruga … Naši centri za socijalni rad nemaju dovoljno ljudi ili sredstava da pomognu djeci koja žive izvan većih urbanih središta – rekao je Bašić.

Pravno nevidljiv

– Veliki broj romske djece je pravno nevidljiv i nema ih u tim statistikama. Mnogi nisu rođeni u rodilištima, ne primjenjuju se. Nažalost, kasnije se povezuju s trgovinom ljudima – kaže Amir Bašić.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...