ZARAŽENI GLODARI UPALI U VODOVOD?! Od retke infektivne leče se ČAK 24 OSOBE u selu pored Kraljeva, a voda više NIJE ZA PIĆE | BALKANIKA INFO
admin 21 Aprila, 2019

U selu Stubal kod Kraljeva zaraženo je 24 ljudi tularemijom, retkom endemskom zaraznom bolešću koja se na ljude prenosi uglavnom glodavcima, šumskim životinjama ili krpeljima. Sumnja se da je došlo do izbijanja zaraženih glodavaca u lokalnom sistemu vodosnabdijevanja koji koristi oko 80 od ukupno 400 domaćinstava u ovom selu.

Četiri pacijenta kojima je postavljena dijagnoza ove bolesti su odvedena u Jedinicu za infektivne bolesti Opšte bolnice “Studenica” u Kraljevu, dok su druge terapije primljene ambulantno ili oporavljene kod kuće.

– Svi su oni stabilni zdravstveni uslovi, upala grla sa regionalnim limfadenitisom i nemaju temperaturu. Niko od njih nije bio, niti je trenutno opasan po život – kaže dr Milan Parezanović, šef ovog odeljenja Kraljevske bolnice.

FOTO: PIXABAY / RAS SRBIJA
Nakon epidemiološke analize Zavoda za javno zdravstvo u Kraljevu, potvrdili su da se radi o neobičnom broju obolelih sa istim simptomima i kliničkom slikom, što ukazuje na to da se radi o zaraznoj vrsti bolesti.

– Radi se o tularemiji, retkoj endemskoj bolesti koja se javlja u određenim područjima. Registrovana je iu Srbiji, ali se sada pojavila na teritoriji Kraljeva. Bakterija se prenosi na glodavce ili šumske životinje i ne može se prenijeti sa bolesne osobe na zdravu osobu. Voda je loš medij, ali može biti zgodna ako nije klorirana sa preparatima hlora, kao što je najvjerovatnije slučaj u ruralnom vodovodu koji nije sanitarno zaštićen – kaže dr Aleksandar Macan, direktor Instituta za javno zdravlje u Kraljevu.

– Nema razloga za paniku. Lečenjem streptomicina, garamicina ili drugog aminoglikozina, on se uspešno leči. Počeli smo sa klizištem, naši timovi obavljaju deratizaciju i dezinfekciju objekata u kojima su smešteni pacijenti. Pratimo situaciju, sve potrebne mjere su preduzete i širenje bolesti neće biti – naglašava dr Macan.

U okviru preduzetih sanitarnih i higijenskih mjera, potpuno je zabranjeno korištenje vode iz ruralnog vodovoda, pa se mještani snabdijevaju iz spremnika.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...