Region se pobunio: Protesti u centru Blajburga | BALKANIKA INFO
admin 11 Maja, 2019

U središtu Blajburga okupilo se nešto više od stotinu ljudi kako bi najavili da bi zabranu okupljanja Blyburga trebalo zabraniti, prenosi N1.

Stav antifašističkih organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije je da ovaj susret podržava ustanak i fašizam i da to nije mjesto u Blyburgu.

Predviđa se sat i četrdeset minuta govora i programa. Između ostalog, očekuje se govor Franje Habulina.

Na lokalnom trgu u Blajburgu, pred oko 150 okupljenih govornika, zatražili su od austrijske vlade da poštuje ustav i europsku politiku borbe protiv fašizma i neofašizma, te da zabrani okupljanje koje bi se trebalo održati 18. svibnja.

– I ove smo se godine okupili kako bismo podigli glas prosvjeda protiv manifestacije koja se prodaje kao okupljanje vjernika koji žele častiti nevine žrtve nakon završetka Drugog svjetskog rata, ali ona nije. Okupljanje na Blayburskome polju nije ništa drugo nego pregovaranje za neuspjelu ustašku paradu, za pokret i ideju koja je jedva ugrozila hrvatsko ime i ostavila krvavi trag – rekao je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Prema njegovim riječima, katolička crkva u Hrvatskoj i hrvatska država aktivno su uključeni u ovu “prijevaru”.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...