ČISTIO JE STAN, PA NAIŠAO NA STARU KOMODU, KAD JE OTVORIO LADICU SKORO SE ONESVIJESTIO OD ŠOKA: Sad cijeli svijet piše o njemu, VRIJEDI MILION EURA! | BALKANIKA INFO
admin 3 Juna, 2019

Kako piše “Srbija Danas” u Škotskoj jedan trgovac antikvitetima uspio je figuru od bjelokosti kupiti za pet funti, a da je u posjedu jedne od najpoznatijih šahovskih figura na svijetu, tada nije ni slutio.

Čak 55 godina u fioci je bila figura koju je Lewis Warder kupio 1964. godine, a nakon što su je odnijeli u londonsku aukcijsku kuću za procjenu sada bi njegovoj porodici mogla donijeti više od milion eura.

Na škotskom ostrvu Lewis u Spoljnim Hebridima set “Lewis Chessmen” pronađen je 1831. godine, ali tajnom su obavijene okolnosti tog otkrića. Budući da su u tom setu pronađene 93 figure nedostajali su četiri ekvivalenta današnjeg topa i jedan konj.

Iz aukcijske kuće kao vodeća teorija o njihovom porijeklu navodi se to da su između kraja 12. i početka 13. vijeka izrezbareni u Norveškoj u Trondheimu.

82 od ukupno 93 figure koje su 1931. godine otkrivene nalaze se u Londonu u Britanskom muzeju, a u zbirci Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburghu nalazi se njih 11.

Prema pisanju CNN-a, ekvivalent današnjeg topa je novo otkriće a to je bradata figura s mačem i štitom, a ona će se 2. jula naći u Londonu na aukciji.

fioka

Foto: Profimedia

Iz aukcijske kuće kažu kako se radi o “važnom simbolu evropske civilizacije”, te kažu kako je zapravo Lewis Chessmen “okupan folklorom, bogatom tradicijom pripovijedanja i legendom”.

Jedno od najuzbudljivijih otkrića u njegovoj karijeri je upravo ovo, kako kaže Alexander Kader koji je stručnjak aukcijske kuće koja je ovu figuru procijenila.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...