SRBIN ME SPASIO IAKO SAM MUSLIMAN: "U Srebrenici me od smrti spasio Srbin, izvukao me je iz gomile leševa" | BALKANIKA INFO
admin 13 Juna, 2019

Fahrudin Muminović ima jednu ogromnu želju a to je da pronađe Srbina koji ga je u junu 1995. godine spasio od sigurne smrti. Ali nažalost Fahrudin to neće uspjeti da ispuni s obzirom da je njegov spasitelj umro, ne tako davno.

Fahrudin je u Srebrenici jedini dječak koji je preživio strijeljanje. Kada su u julu 1995. godine oca i njega odveli iz porodične kuće on je imao samo 7 godina, a živjeli su iznad Konjević polja u selu Urkovići.

-Našli su nas i izveli vani iako mi je otac rekao da se ispod kreveta sakrijem. Da ne bi vidjeli kamo nas voze stavili su nam bijele marame na oči. Ono čega se sjećam bila je zelena cerada kada smo ušli u kamion. Odjednom smo zastali nakon duge vožnje. Naredili su nam da legnemo nakon što su nas izveli iz kamiona. Svi smo se poredali i legli na trbuh. Nakon toga su počeli na nas pucati… – tek nedavno je ispričao Fahrudin. Za njegovu stravičnu priču se nije znalo godinama. Zaštićeni svjedok Haškog Tribunala je bio on.

Ovo je jedno od najpotresnijih svjedočenja – on je svega imao nepunih 7 godina kad je bez jecaja i plača, sa povezom na očima, odveden na strijeljanje s ocem. I zločinac je zanijemio na ovaj zločin.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...