Naučnici iz Australije tvrde: Našli smo lijek za koronavirus | BALKANIKA INFO
admin 16 Marta, 2020

Lijek za koronavirus je pronašao tim australskih istraživača kako oni to tvrde. Kažu da će krajem mjeseca testirati taj lijek na pacijentima iz njihove zemlje.

Sars-CoV-2 u epruveti mogu pobjediti dva lijeka prema tvrdnjama profesora Dejvida Patersona iz Centra za klinička istraživanja Univerziteta u Kvinslendu.

On kaže kako su jedan od ovih lijekova dali prvim ljudima koji su na COVID-19 bili pozitivni u Australiji, to je i za rezultat imalo nestanak virusa i oporavak od infekcije.

-Potencijalno je ovo jako efikasan tretman. Koronavirus su uništili pacijenti koji su primili ovaj lijek po završetku terapije – kaže Paterson.

Već su dostupna oba lijeka u Australiji.

Objašnjavao je Paterson kako će u 50 bolnica širom Australije testirati efikasnost jednog sa efikasnošću drugog lijeka kao i efikasnost njihove kombinacije.

Naglašava kako kod pacijenata nije bilo nikakvih nuspojava.


Foto: ILUSTRACIJA

Jedan od ta dva lijeka jeste lijek u upotrebi za liječenje HIV-a, dok je drugi lijek protiv malarije, imena “klorokin”, sada se rijetko koristi zbog razvijene otpornosti.

-Naši ljekari bili su jako iznenađeni što u borbi protiv koronavirusa funkcionira lijek protiv HIV-a pa su na početku bili skeptični. Prvi val kineskih pacijenata u Australiji nakon korištenja ovih lijekova se oporavio, što nema je pokazalo kako imamo nešto s čime se može raditi – zaključuje Paterson.

Do sada je prikupljeno 30.000 dolara od potrebnih 750.000 za potrebna istraživanja.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...