MOŽE LI SE NA MORE U JULU I AVGUSTU, KAD EVROPSKA UNIJA OTVARA GRANICE? Evo kakvi su planovi, hoće li propasti ljetovanje? | BALKANIKA INFO
admin 12 Maja, 2020

Najprije se moraju otvoriti unutrašnje granice EU, vjerovatno od 15. juna. Grčka pravi dogovore između država, a ne na nivou EU.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner, koji je u svakodnevnom kontaktu sa svojim evropskim kolegama, bio je dosta neodređen u odgovoru na pitanje kada bi konačno mogle da budu otvorene spoljne granice šengenskog prostora.

Najprije će na red doći otvaranje unutrašnjih granica među članicama EU. Kastaner ističe da će restrikcije prolaza nacionalnih granica važiti “najmanje do 15. juna”, osim iz izuzetnih porodičnih i ekonomskih razloga. Pogranični radnici takođe imaju mogućnost prolaska.

Ali, situacija se razlikuje od zemlje do zemlje.

Granice EU zatvorene do 15. juna

EU je pred vikend i zvanično odlučila da njene spoljne granice ostanu zatvorene do 15. juna. Najavljuju postepeno popuštanje, najpre otvaranje unutrašnjih granica među članicama, pre nego što se otvore spoljne. Očekuju i da se kraj izolovanja šengenskog prostora utvrdi ujednačeno.

Privrede evropskih zemalja ne mogu same i izolovane da se povrate iz krize poslije epidemije, pa će postepeno otvaranje granica u tom smislu biti neminovno. Inače će se na zdravstvenu krizu još žešće zakačiti i ekonomska. Zato su i realna očekivanja da se rampe što pre podignu, čim to zdravstveni uslovi iole budu dozvolili.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...