ODMAH JE IZBACITE IZ FRIŽIDERA: NAMIRNICA KOJA IZAZIVA OPAKE BOLESTI, DOKTORI SU SADA UPOZORILI GRAĐANE | BALKANIKA INFO
admin 24 Juna, 2020

Nedavno su iz Američkoh centra za kontrolu i prevenciju bolesti saoptišili koliko je loš zapravo BISFENOL A-.

 

Kako bismo održali zdravlje trebamo da jedemo svježu hranu , te je vano izbjegavati konzerviranu hranu jer one nerijetko sadrže štetne hemijkalije. Većina konzerviranih namirnica sadrži BISFENOL A(BPA) unutar ambalaže. Ta hemikalija se ponaša kao estrogen te prouzrokuje hormonsku aktivnost u organizmu.
Istraživanja pokazuju da se on povezuje s oštećenjem crijeva dnosno s neplodnošću i srčanim oboljenjima i drugim reproduktivnim organima.Te da je najopasniji konverzvirani paradajz. Radi visoke kiselosti u njemu se dugo zadržava BISFENOL A. Inače t je sintetski spoj povezan heijskm formulom CH3) 2C (C6H4OH) 2 i oni pripadaju grupi difenilmetanskih derivata i bisfenola. Inače, BPA je polazni materijal za sintezu plastike, pogotovo određenih polikarbonata i epoksidnih smola, ali i nekih polisulfona i drugh materijala.

Jako su čvrste BPA plastike, izrađuju se u raznim zajedničkim proizvodima za široku potrošnju, kao što su plastične boce, uključujući boce sa vodom, sportskom opremom, CD i DVD.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...