NAŠ ČOVEK STOJI IZA REVOLUCIONARNOG LEKA ZA KORONU: Srpski genije postao milioner preko noći, a evo šta je otkrio! | BALKANIKA INFO
admin 27 Jula, 2020

Profesor Ratko Đukanović (65), jedan od najboljih svetskih stručnjaka za astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća, je zajedno sa dvoje svojih kolega sa Univerziteta u Sautemptonu došao do velikog prodora u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom, piše britanski Gardijan.

Srpski stručnjak i profesori Stiven Hojgejt i Dona Dejvis su pre 20 godina otkrili da protein interferon beta koji pomaže kod prehlade nedostaje onima koji boluju od astme i hroničnih bolesti pluća. Na osnovu toga njihova firma “Synairgen” razvila je njegovu zamenu koja pomaže pacijentima sa virusnim obolenjima.

Klinička studija njihovog leka SNG001, baziranog na interferonu beta, završena je pre 5 dana i pokazala je da pacijenti zaraženi koronavirusom imaju dva do tri puta veće šanse za oporavak uz ovu terapiju nego uz placebo. Na uzorku od 101 obolelog utvrđeno je da su šanse za razvoj teškog oblika bolesti manje za 79 odsto dok je osećaj gubitka daha takođe drastično smanjen. Direktor kompanije “Synairgen” Ričard Marsden presrećan je rezultatima.

– Za njih nema ničega boljeg nego kada vide da njihov lek leči prave pacijente, a pritom zarađuju pare – rekao je Marsden nakon što su akcije njegovog preduzeća skočile za 540 procenata nekoliko sati posle objavljivanja rezultata studije 21. jula. Od početka godine vrednost ovih akcija porasla je za neverovatnih 3.000 procenata.

Pošto svo troje naučnika ima udeo u kompaniji, oni su praktično preko noći postali milioneri, pa tako 0,56 odsto akcija doktora Đukanovića sada vredi 1,6 miliona funti (oko 1,75 miliona evra).

Klinička studija proširena je na pacijente sa blažim oblikom bolesti, dok je farmaceutskoj kompaniji “Rentschler” naloženo da proizvede milion doza pred sledeći talas epidemije koji se u Velikoj Britaniji očekuje na zimu.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...