Bejrut: Najmanje 10 mrtvih i stotine ranjenih u eksploziji | BALKANIKA INFO
admin 4 Avgusta, 2020

Dvije ogromne eksplozije potresle su danas libansku prijestonicu Bejrut…

Libanski su mediji objavili snimke ljudi zarobljenih ispod ruševina, nekih okrvavljenih nakon silnih eksplozija, čiji uzrok nije odmah utvrđen. Sigurnosni izvor potvrdio je da su dvije eksplozije potresle lučko područje grada, inače najveće gradsko područje Libana, a desetine osoba su ranjene.

Dopisnik AFP-a na mjestu događaja rekao je da je svaka trgovina u četvrti Hamra pretrpjela štetu, pri čemu su uništeni cijeli izlozi, razbijeni prozori i uništeni mnogi automobili.

Ozlijeđeni su hodali ulicama, dok su ispred medicinskog centra „Clemenceau“ desetine ranjenih, od kojih mnogi prekriveni krvlju, žurili da budu primljeni u centar, uključujući djecu.

Uništeni automobili bili su napušteni na ulici sa napuhanim zračnim jastucima. Ogromni oblak crnog dima progutao je čitavo područje luke, rekao je dopisnik AFP-a. Jake eksplozije u luci osjetile su se u široj regiji, a neka su područja ostala bez snabdijevanja električnom energijom.

– Zgrade se tresu – napisao je na Twitteru jedan stanovnik, dok je drugi objavio:

Do eksplozija je došlo u vrijeme kada Liban prolazi svoju najgoru ekonomsku krizu posljednjih decenija, zbog čega gotovo polovina stanovništva živi u siromaštvu.

Do eksplozija dolazi i dok Liban čeka presudu za ubistvo bivšeg premijera Rafika Haririja, ubijenog u napadu kamiona-bombe. Četvorici navodnih članova fundamentalističke grupe Hezbolah sudi se u odsustvu na sudu u Nizozemskoj zbog grupnog samoubilačkog napada bombom u Bejrutu u kojem je ubijen Hariri i još 21 osoba, navodi AFP.

– Osjetilo se kao zemljotres … Osjetila sam da je ovo veća od eksplozije u atentatu na Rafika Haririja 2005. godine – izjavila je jedna žena u centru grada za AFP.

Velika napetost vlada i u odnosima sa susjednim Izraelom, nakon što je Izrael objavio da je spriječio pokušaj infiltracije petorice naoružanih članova Hezbolaha, što je odbacila grupa koju podržava Iran.

Sumnja se da je najmanje jedna osoba izgubila život, prenosi Sputnjik.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...