KRIZNI ŠTAB BACA RODITELJE ŠKOLARACA U TROŠAK: EVO ŠTA JE NUŽNO ZA POLAZAK DJECE U ŠK0LU, BEZ OVOGA NEĆE MOĆI UĆI | BALKANIKA INFO
admin 20 Avgusta, 2020

Bitna i česta tema u državama u regionu pa i u Srbiji, je početak nove školske godine koji se neumitno približava.

Još uvijek traju velike rasprave na koji način nastava treba da se održi a ministarstvo obrazovanja je u dogovoru sa kriznim štabom donijelo odluku o tome na koji način će djeca učiti u skorijoj budućnosti.

Ukoliko se jedan učenik u razredu zarazi, nastava se neće prekidati nego će ostala djeca iz tog razreda biri testirana i neće ići u izolaciju nego će se nastaviti rad u školi.

Ukoliko je neko u porodici učenika zaražen, on neće dolaziti u školu čak i ako je njegov nalaz negativan.

Epidemiolg Tiodorović smatra da se ne treba plašiti polaska učenika u školu jer se djeca već mjesecima druže na igralištima gdje provode vrijeme zajedno i igraju se bez poštovanja mjera, dok će se u školi mjere ipak morati poštovati.

Rekao je da će se pravila djeci objasniti već na prvom času i najteže će biti prosvjetnim radnicima na kojima leži i najveća odgovornost.

Njima će školski ljekari pojasniti kako da prepoznaju neke od simptoma i da mjere djeci temperaturu pri ulasku u školu.

U slučaju da nastavnik primjeti neke simptome kod djeteta mora odmah pozvati roditelje da dođu po svoje dijete.

Ono što je poseban zadatak svakog roditelja je da u školu šalje samo zdravo dijete koje nema nikakve tegobe, što i nije nikakva novina jer i prije pandemije su bolesna djeca ostajala kod kuće.

Doktor Kon je rekao da svi trebaju biti svjesni da će virus ući u škole ali da se prevencijom može smanjiti i zaustaviti njegovo daljnje širenje.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...