DR DARIJA SE JUTROS HITNO UKLJUČILA U DNEVNIK, SAOPŠTILA VAŽNU VIJEST: Cijelu Srbiju digla na noge! | BALKANIKA INFO
admin 14 Septembra, 2020

Dr Darija Kisić Tepavčević poslala je važnu poruku

Korona virus razbuktao se u Evropi, a juče je i zabilježeno povećanje broj zaraženih u odnosu na prethodne dane.

darija-kisic-tepavcevic-1-1000x0

– Od avgusta imamo silazan trend, ali pojedine oscilacije poput jučerašnje ukazuju da situacija može brzo da se promijeni. U 23 zemlje u Evropi prošle nedelje je zabilježen rekordan porast, među su njima sve zemlje u okruženju. Nalazimo se u nepovoljnoj situaciji zbog okolnih zemalja, virus se može preliti, potrebna je velika opreznost – poručila je dr Darija.

Danas će Krizni štab donijeti odluku o eventualnom karantinu za turiste, a evo šta o tome kaže doktorka.

– Ono što je ključno i nedeljama govorimo je da moramo da se pridržavamo mjera, i ako putujemo negdje jer je u skoro svim zemljama Evrope sada lošija situacija nego kod nas trenutno. Moramo da razmišljamo koliki je rizik da unesemo infekciju i da se širi. Bez obzira na sve mjere i kaznene odredbe, moramo se opet vratiti na koncept da se ponašamo odgovorno.

Doktorka Kisić Tepavčević je pojasnila da se razmatra samoizolacija od deset dana.

– To su preporuke svih vodećih zdravstvenih instituacija u svijetu, procjene su da je maksimalni period inkubacije 14 dana, a sada se procjenjuje da je najveća vjerovatnoća prenošenja virusa u prvih deset dana nakon infekcije i u skladu sa tim su donesene nove preporuke.

Juče je u Srbiji zabilježen porast broja zaraženih i sa tim u vezi, doktorka ima veoma važnu poruku o tome šta najviše zabrinjava.

DONESENA ODLUKA

Krizni štab za borbu protiv korona virusa je na sednici koja je održana danas razmatrao uvođenje obavezne samoizolacije za sve  građane Srbije koji se vraćaju iz Crne Gore i Hrvatske. Doktorka Darija Kisić je rekla da se od petka u 18 časova uvodi nadzor za sve putnike koje ulaze iz zemalja u kojima su velike učestalosti oboljenja.

Doktorka Darija Kisić je izjavila da se po učestalosti oboljenja Crna Gora na trećem mestu u regionu i kako je istakla to je važno jer je veliki broj građana upravo u toj zemlji.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...