GREŠKA KOŠTALA ŽIVOTA? Medicinska sestra pacijentu tokom hemodijalize greškom UBRIZGALA HEMIKALIJU ZA DEZINFIKOVANJE | BALKANIKA INFO
admin 30 Septembra, 2020

Još nije potpuno jasno kako je umro 62-godišnji pacijent u bolnici u hrvatskom Čakovecu, ali ako je suditi po posljednjim informacijama, radi se o nevjerovatnoj grešci.

Prvo je iz bolnice stigla informacija da je njemu tokom rutinskog postupka hemodijalize ubrizgana pogrešna supstanca.

Potom je direktor Županijske bolnice Čakovec dr Tomislav Novinščak rekao kako je medicinsko sredstvo pacijentu dato intravenozno umjesto lokalno, ali nije rekao o kakvom se sredstvu radi.

Ipak, izjava predsjednice Upravnog veća bolnice Čakovec i načelnice zavoda za zdravstvo Međimurske županije dr Sonje Tošić Grlač baca novo svjetlo na cijeli slučaj.

Ona je potvrdila kako je je 62-godišnjem pacijentu greškom ubrizgan dezinficijens, odnosno, medicinska hemikalija za dezinfikovanje, piše “Index.hr”.

Na pitanje kako je moguće da se dogodila ovakva greška, Tošić Grlač kaže kako je dezinficijens u bolnicama uobičajeno sredstvo koje se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

– Greška je moguća i, nažalost, ona se i dogodila – kaže.

– Procedura hemodijalize je izrazito složena i medicinsko sredstvo se pritom primjenjuje lokalno, a tom pacijentu je dato intravenski. Dakle, to medicinsko sredstvo se nije smjelo dati u venu. To se dogodilo juče poslijepodne, a pacijent je sinoć preminuo. Odmah ujutro smo primili njegovu porodicu, bila su nam njegova dvojica sinova. Pojasnili smo im proceduru. Porodica je u šoku kao i mi. Plakali su oni, plakali smo mi – kazao je dr Novinščak.

Navodi kako će obdukcija potrajati, a pogotovo toksikološki nalaz jer su ga poslali u Zagreb.

Ministar Vili Beroš je rekao kako je pogriješila medicinska sestra.

– Čuo sam se s direktorom bolnice, rekao mi je da je došlo do neočekivane greške koja se završila tragično. Preduzet je unutrašnji nadzor u bolnici, a Ministarstvo će takođe poslati zdravstvenu inspekciju da utvrdi šta se dogodilo i kako je došlo do greške – rekao je ministar Beroš i podvukao da ovdje “nije riječ o grešci ljekara”.

Porodica preminulog 62-godišnjaka podigla je krivičnu prijavu protiv bolnice, a policija je već započela kriminalističko istraživanje.

Medicinska sestra koja je vjerovatno pogriješila sada je na bolovanju.

– Sve je profesionalno obrađeno i transparentno. Bolnici je briga o pacijentu na prvom mjestu. Koliko znam, medicinska sestra je na bolovanju, što je i razumljivo. Velika je to tragedija – rekla je Tošić Grlač.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...