Kosa vam je počela prerano da sijedi? Evo kako je moguće to spriječiti…. – Balkanika

Kosa vam je počela prerano da sijedi? Evo kako je moguće to spriječiti….

O tome kada neka osoba počinje  sijediti ponajviše uticaja ima genetika, ali svakako i način života – ishrana, stres, zdravstveno stanje…

To je neminovan proces koji pogađa sve ljude kako stare. Jedni počinju sijedu kosu dobijati u 20-tim , 30-tim godinama , dok drugi nakon 50. godine.

Do neke granice ovaj “proces” može se usporiti ili umanjiti i to na prvom mjestu uz pomoć minerala i vitamina, proteina, jer organizam prestane da proizvodi dovoljno melanina koji daje kosi njenu boju. Melanin se proizvodi od aminokiseline tirozina, a koji tijelo opet  proizvodi iz proteina dobijenih hranom.

Obratite pažnju na svoj način života, zdravlje, klimu i klimatske promjene. Većina nas nije svjesna da prostori  u kojim živimo i klimatske promjene koje su prisutne mogu da imaju vrlo bitan uticaj na prerano sijeđenje kose. Vrijeme  ima uticaj na cirkulaciju u čitavom tijelu pa tako i u vlasištu, što može da ima itekako veliki uticaj na zdravlje vlasišta i kose, pa tako i na prenos dovoljne količine hranjivih sastojaka do vlasišta.

Da biste popravili cirkulaciju u vlasištu, potrebno je da popravite cirkulaciju u čitavom tijelu. Nema nikakve svrhe da uzimate velike količine vitamina i minerala, primjenjujete zdravu ishranu, ako je vaša cirkulacija toliko loša da potrebni sastojci neće doći do vlasišta.

Rješenje za ovo može biti jednostavno, a to je redovna vježba kako biste popravili cirkulaciju. Druga stvar je redovna masaža vlasišta prstima, pet do deset minuta. Kako biste popravili cirkulaciju, takođe možete probati saune.

Kao što smo napomenuli, razlog za prerano sijeđenje može biti manjak vitamina i minerala. Ttu su vitamini i minerali kao dodaci ishrani, koje možete da koristite jedan kraći vremenski period, ako je vašem organizmu potrebna hitna intervencija.

Jedan od najboljih izvora vitamina i minerala potrebnih vlasištu su alge ili zeleno povrće. Alga spirulina, sadrži velike količine proteina, vitamina, minerala i aminokiselina potrebnih za sprečavanje preranog sijeđenja kose.

Manjak vitamina je među najvažnijim razlozima zbog čega osobe mlađe od 40 godina počinju da sijede. Jedan od važnijih vitamina je B12, a zbog njegovog nedostataka takođe, može se pojaviti intenzivnije sijeđenje kose.

Nedostatak bakra i joda može  takođe da bude razlog preranog sijeđenja kose. Za borbu protiv preranog sijeđenja bitan je unos proteina, što često zanemarujeno. Aminokiseline nastaju od proteina, te imaju različite bine  funkcije u tijelu, uključujući tu i zdravlje kože i vlasišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *