OBRATITE PAŽNJU: U ponoć sa subote na nedelje će SVE STATI… – Balkanika

OBRATITE PAŽNJU: U ponoć sa subote na nedelje će SVE STATI…

U toku noći  sa subote na nedjelju moglo bi doći do problema sa GPS SISTEMIMA  što je sličan  scenario onom iz 1999. godine kada je čitav svijet strahovao od “Milenijumske bube”.

Stariji kompjuterski sistemi koji su oslonjeni na Sistem Globalnog Pozicioniranja 24, tj. GPS satelite koji orbitiraju oko Zemlje, u noći sa subote na nedjelju, tačnije u nedelju u 1.59 ujutru po našem vremenu, mogli bi da se vrate 20 godina unazad odnosno na 22. august 1999.g.

Teoretski, to može prouzrokovati da “poblesave” ne samo neki od sistema za navigaciju, već i određeni bitni infrastrukturni sistemi u komunikacijama, transportu, elektroenergetskoj mreži i slično.

Razlog za ovo je to što GPS sateliti računaju vrijeme po nedjeljama, i zbog samog načina na koji je sistem dizajniran kada je i postavljen online 1980. godine. On ima tačno memorijskog prostora samo za 1.024 nedelje, i kada dođe do te granice,a što će desiti baš u noći sa subote na nedjelju, brojači se ponovo vraćaju na nulu.

Ipak prema rezultatima i informacijama Američkog ratnog vazduhoplovstva koje upravlja satelitima i Agencije za infrastrukturu i sajberbezbednost Ministarstva državne bezbednosti SAD (CISA) vjerovatnoća da će doći do nekog većeg problema je veoma mala.

Oni već više od dvije godine upozoravaju komunalije, finansijske sisteme, avio-kompanije i proizvođače navigacionih sistema na postojanje ove mogućnosti.

Saopštili su ipak da je ova granica poznata i da bi uređaji i sistemi napravljeni u poslednjih 10 godina već trebalo da su prilagođeni u skladu sa tim.

Ovo bi trebalo ujedno da bude poslednji put da ograničenje memorije predstavlja potencijalni problem za vrijeme naših života. Brojači satelita trenutno pohranjuju podatke u komadima od 10 binarnih bitova, tako da se ponavljaju svakih 1.024 nedelja, ali sistemi se već unapređuju na 13-bitno skladište a to je dovoljno da traje 157 godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *