SIMPTOMI OPASNI PO ŽIVOT.PROVJERITE DOK NIJE KASNO – Balkanika News

SIMPTOMI OPASNI PO ŽIVOT.PROVJERITE DOK NIJE KASNO

Nase tijelo šalje signale koji nam govore da nešto nije uredu zato kažemo da je čovjekovo tijelo najbolji mehanizam. Organizam može da nam kaže da li nam nedostaju određeni vitamini koji su neophodni za normalno funkcijonisanje čovjeka. Neophodno je da primjetite te simptome na vrijeme.

Najvažniji simptomi su:

  1. AKO NA KRAJEVIMA USANA PRIMJETITE MALE PUKOTINE -do toga dolazi kada nasem tijelu je potreban neki od vitamina iz grupe B a također moguće i zbog povećane želučane kiseline,anemije koja nastaje zbog smanjenog unosa željeza u organizam. Gljivične infekcije,loša higijena usne šupljine. Rješenje: konzumirati više povrća(špinat,blitva),marelice te razne vrste sjemenki i mahunarki,mliječnih proizvoda.Treba konzumirati namjernice koje sadrže brokulu i kelj zbog apsorbcije željeza. Također izloženost vjetru,hladnoći može dodatno pogoršati stanje.
  2. OPADANJE DLAKA I CRVENILO LICA-crvenilo lica i opadanje kose može biti znak da je tijelu potreban biotin. Rješenje:korištenjem kozijeg mlijeka,oraha,badema,parajza,gljiva,kikirikija.
  3. IZRASLINE KOJE SU SLIČNE AKNAMA-najčešće na rukama i obrazima u odrasloj dobi mogu biti znak neravnoteže nekih horomona i nedostatka vitamina kao što su D i A. Rješenje:treba povećati unos zdravih masti,koristit u ishrani vise sjemenki kao što su lan.Unos povrća je isto bitan(paprika,mrkva) koje sadrže vitamin A i mliječne proizvode.
  4. PECKANJE I TRNJENJE NOGU,RUKU I OSTALIH DIJELOVA TIJELA-zbog toga dolazi najčešće zbog nedostatka folne kiseline to jeste vitamina B9,B6 i B12. Manjak ovih vitamina može ogoršati opšte stanje orgaizma te dovesti do anksioznosti,raznih depresija,malksalosti i anemija. Rješenje:u ishranu treba obaciti grah,mliječne proizvode,špinat i šparoge
loading...

Slični postovi:

Comments

comments