Kvasac blagodat za vaše zdravlje , kosu, kožu i nokte – Balkanika News

Kvasac blagodat za vaše zdravlje , kosu, kožu i nokte

KVASAC je prepun sastojaka koji pomažu zdravlju i ljepoti kože, kose i noktiju

Dok mijesite tijesto s kvascem za svoj omiljeni hljeb ili kolač ne činite korist samo za svoje nepce, već i za ljepotu svojih ruku (posebno ako su one  suhe i ispucale)

Kvasac se od davnih vremena koristi  za brojne i učinkovite kozmetičke pripravke.

Pekarski, a posebno pivski kvasac sadrže vitamine B-grupe, primjerice B1, B2, B6 i B12 te minerale i elemente u tragovima među kojima su kalij, kalcij, magnezij, natrij, krom, željezo, bakar, mangan, cink i fosfor, kao i aminokiseline.

Kvasac je pravi prirodni rezervoar zdravlja, mladosti i ljepote kože, kose i noktiju. On između ostalog regeneriše, jača, vlaži i čisti kožu, potiče njenu prokrvljenost i izmjenu tvari pa je štiti od djelovanja slobodnih radikala.

Iako odgovara svim tipovima, posebno je dobar za  masnu, mladenačkukožu ali i zrelu, suhu i beživotnu kožu, pa je tako idealan  za njegu i mama i kćeri.

Kvasac ima podjednako pozitivan utjecaj i na kosu, pa sprječava njeno ispadanje, ali i nokte koje hrani, jača i štiti od pucanja.

Maska za čišćenje masne kože

Izmiješajte 1 supenu kašiku suhog pivskog kvasca s nekoliko kašičica jogurta. Nanesite na lice i vrat, pustite da djeluje 15-ak minuta i operite naizmjenično hladnom i toplom vodom.

Maska protiv mladenačkih prištića

Izmiješajte 1 kocku svježeg kvasca, oko 3 kašike mlijeka i 1 čajnu kašiku soka od limuna. Dva puta nedeljno nanesite na lice i vrat, držite 15-ak minuta, a zatim operite mlakom vodom.

Maska za suhu i zrelu kožu

Izmiješajte 1 supenu kašiku suhog pivskog kvasca, žumanjak te po 3 supene kašike slatkog vrhnja i mljevenih pšeničnih klica. Nanesite i pustite da djeluje 20 minuta pa operite vodom ili mlakim punomasnim mlijekom. Maska je odlična i za opuštanje stresom pogođene kože.

Maska za njegu kože lica

Izmiješajte 1 kocku svježeg kvasca s malo tečnog meda, a ako imate izrazito suhu kožu, s malo hladno presanog maslinovog ulja. Pustite da djeluje 20 minuta i operite mlakom vodom.

Peling od kvasca za lice

Izmiješajte pola kocke svježeg kvasca s malo mlijeka, dodajte 1 supenu kašiku drobljenih sjemenki lana. Nanesite na lice i kad se potpuno osuši masku odstranite mlakom vodom uz nježno trljanje vrhovima  prstiju.

Anti-aging maska za lice

Izmiješajte 2 supene kašike svježeg kvasca i 1 supenu kašiku vode. Nanesite na lice i vrat, pustite da djeluje te kad se osuši operite naizmjenično toplom i hladnom vodom. Ako ste u 20-im godinama masku koristite 1 puta mjesečno, 30-im 2 puta mjesečno, 40-im 1 puta nedeljno, 50-im 2 puta nedeljno te 60-im i više 3 puta nedeljno.

Lifting maska za lice

Izmiješajte 2 kocke svježeg kvasca, 125 ml toplog mlijeka i 1 čajnu kašiku šećera. Nanesite na lice, vrat i dekolte, pustite da djeluje dok se ne osuši, a zatim operite mlakom vodom.

Maska za ruke

Izmiješajte 1 supenu kašiku svježeg kvasca s 1 šoljicom toplog mlijeka. Mješavinom 15-ak minuta masirajte ruke, a zatim ih operite toplom vodom. Maska je idealna za zimsko doba godine.

Maska protiv ispadanja kose

U 1 šoljici vode otopite 4 supene kašike suhog kvasca. Nanesite na kožu glave, masirajte 10-ak minuta i operite.

Peeling za tijelo

Izmiješajte po 2 supene kašike suhog pivskog kvasca i zobenih pahuljica, po 1 supenu kašiku tekućeg meda i mljevenih badema, s malo mlijeka i soka od limuna u kremu. Kružnim pokretima nanesite na vlažnu kožu i masirajte. Pustite da kratko djeluje, a potom operite mlakom vodom.

Anti-aging kupka

U vodu za kupku umiješajte 5 supenih kašika suhog pivskog kvasca i pustite da djeluje 15-ak minuta, a potom tijelo operite toplom vodom

loading...

Slični postovi:

Comments

comments