PRIRODNI PROIZVODI OD LATICA RUŽA ZA VAŠE ZDRAVLJE – Balkanika News

PRIRODNI PROIZVODI OD LATICA RUŽA ZA VAŠE ZDRAVLJE

Ruža nema  slučajno naziv kraljice cvijeća. Divili su joj se i poštovali je još drevni Feničani, Egipćani, Grci i Rimljani. Za njih je ona  značila ljubav, sreću i zaštitu, a to se  nije promijenilo do   dan danas.

ruze-napitak

Zbog  njenih izuzetnih osobina i značenja , u srednjem vijeku veoma često je  bila zaštitni znak na grbovima vlastele.

Sok od ruže

Ruža počinje cvjetati krajem juna , a njeno sjeme sazrijeva od augusta.

Vrlo je prilagodljiva i uspijeva na gotovo svakoj vrsti zemljišta. Ruža ne samo što opija svojom ljepotom već je i ljekovita.

Ona je pravo  bogatstvo vitamina A, C, B3, D i E, dok su njene  latice bogate eteričnim uljima, taninom, šećerom, limunskom i vinskom kiselinom, ali i velikim brojem aromatičnih sastojaka.

Njezin miris poboljšava raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve.

Čaj od cvjetova  ruže čisti krv i umiruje. Ruža pomaže i kod liječenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru nakon terapije antibioticima. Ružin cvijet olakšava  i menstrualne tegobe, naročito ako je mjesečnica obilna.

Osim čaja djelotvoran je i sirup od latica.

Nakon branja i  temeljnog čišćenja od insekata i drugih dijelova biljke, latice se suše na toplom, suhom i tamnom mjestu. Sušenje traje do sedmicu dana, zavisno od vlažnosti okruženja. Da bi održale svježinu, kvalitetu i miris, trebalo bi ih čuvati u dobro zatvorenoj posidi na suhom i tamnom mjestu. Za to su najbolje posude od stakla, porculana ili limene kutije.

Čaj se nikako ne preporučuje trudnicama bez konsultacije s doktorom ,  kao i osobama koje imaju problema s kamenjem u bubrezima i žučnoj kesi. Kod posebno osjetljivih osoba takođe može doći do negativnih efekata u vidu problema s disanjem, žgaravice i mučnine. Ukoliko se tako nešto desi, treba odmah prestati s korištenjem ovog čaja.

 

Eterično ulje ruže jeuveliko prisutno u kozmetičkim proizvodima i parfemima.

Posebno je dobro za njegu lica i tijela, a naročito osjetljive i suhe kože. Pokazalo se da sprečava  njeno starenje. Vrlo je skupo i cijenjeno, zbog čega ga zovu kraljicom eteričnih ulja.

Za njegovu prozvodnju potrebno je mnogo rada i ogromna količina latica- čak oko 3.000 kg za litru ulja. Ali zato, zbog  njegove visoke  koncentrovanosti dovoljna je veoma mala količina u aromaterapiji ili proizvodnji parfema.

Ružino ulje je i dobar antidepresiv i afrodizijak.

Ružina vodica se dobiva parnom destilacijom ruže, veoma je efikasna  protiv akni na licu, a ima i umirujuće i antiseptično dejstvo. Kupka pomaže kod reume, a  daje i  opuštajući efekat.

Aromatični napitci

Sirup se priprema tako što se dvije pune šake latica preliju s pola litre ključale vode i ostavi da odstoji 24 sata. Nakon toga se procijedi, a tečnost ukuha sa 250 g šećera. Pred kraj dodati sok od jednog limuna i kuhati još pet minuta. Ovaj sirup se posebno preporučuje kod bolesti disajnih puteva, a da bi rezultat bio što bolji, trebalo bi dnevno popiti dvije do četiri velike kašike.

Čaj se priprema tako što se dvije velike kašike osušenih i usitnjenih latica preliju sa 3dl proključale vode. čaj se ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, potom procijedi i pije. Radi boljeg ukusa treba birati latice s jačim mirisom i ne pretjerano osušene. Čaju  se može dodati i med po želji ili drugi zaslađivači. Ukusan je i poslužen s keksom i džemom.

loading...

Slični postovi:

Comments

comments