admin 20 Aprila, 2019

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH još nije dobilo informacije o svrsi rezervnih policijskih snaga Republike Srpske, čije je formiranje već pokrenuto izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima u manjoj BiH. entiteta.

Naime, nakon ranije objave da će se policijska policija upoznati s pričuvnom policijom, američko veleposlanstvo najavilo je da će tražiti informacije o tome, ali, kako potvrđuje “Avaz” u Uredu za odnose s javnošću američkog veleposlanstva u Sarajevu, još uvijek čekaju na te informacije.

– Upoznati smo s činjenicom da je Narodna skupština Republike Srpske u prvom čitanju usvojila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji bi se mogao koristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. Još uvijek tražimo informacije o svrsi ove pričuve, pogotovo ako uzmemo u obzir da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske – za “Avaz” iz Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade.

Također su istaknuli da ovo pitanje podupire širu javnu raspravu na svim razinama.

– Nastavit ćemo poticati službenike da ove nacrte zakona šalju na široku međuministarsku, međunarodnu i javnu raspravu kako bi pomogli Republici Srpskoj da ispuni međunarodne i EU standarde. Sjedinjene Države podupiru razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim razinama u Bosni i Hercegovini koje poštuju njihove specifične nadležnosti, učinkovito koordiniraju aktivnosti s drugim sigurnosnim agencijama i djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja – navele su ih američka ambasada.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...