admin 20 Aprila, 2019

Čovjek I.C. (24) koji je osumnjičen za kaznena djela organiziranja terorističke skupine, nezakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicnim formacijama i terorizmu, deportiran je u BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

“Avaz” iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH saznaje da je Ibra Ćufurović iz Velike Kladuše prije dva mjeseca zarobio snage Sirijskog demokratskog fronta. Sinoć ga je američko ratno zrakoplovstvo dostavilo u Bosnu i Hercegovinu, nakon čega ga je preuzela SIPA i predala pravosudnoj policiji.

– Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
U skladu s međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebice Rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i drugim srodnim rezolucijama, te Dodatnim protokolom Vijeća Europe uz Konvenciju o sprječavanju terorizma (ETS 196), koju je Bosna i Hercegovina preuzela na poštivanje i provedbu na temelju članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeće Europe, kao i članstvo u Koaliciji za borbu protiv terorizma, Tužiteljstvu BiH u suradnji s Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i suradnji s Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, proveli su niz aktivnosti koje su rezultirale prebacivanjem državljanina BiH iz sirijskog ratovanja protiv kojeg Tužiteljstvo BiH provodi istragu za kazneno djelo organiziranja terorističke grupe i nezakonitog formiranja i udruživanja sa stranim paravojnim ili parapolicnim organizacijama. m formacija.

Protiv te osobe izdana je međunarodna tjeralica po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, a protiv njega je donesena odluka o pritvoru, a isto je izvršeno od službenika Sudske policije Suda BiH Pritvorskoj jedinici Suda BiH, te će biti procesuirana u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo BiH izražava daljnju spremnost i predanost u provedbi zakona i međunarodnih obveza u borbi protiv terorizma i zahvaljujući svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a posebno Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na podršci i pomoći u provedbi ovih aktivnosti.

Izvor: avaz.ba

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...