admin 24 Maja, 2019

Kako bi izliječili brojne tegobe pažljivo uberita sa rukavicama ovu jedinstvenu biljku…

One biljke koje liječe razna oboljenja su zaista rijetke. A između ostalog kod alergijskog rinitisa, reumatoidnog artritisa i dijabetesa kopriva pruža veliko olakšanje, a ta oboljenja su prave epidemije 21. stoljeća.

Alergijski rinitis

Riječ je o upali sluznice nosa koja kao rezultat ima svrab i kihanje. Ljekara opšte prakse zbog rinitisa danas sve veći broj ljudi posjećuje. Obični čaj od koprive može pomoći kod alergijskog rinitisa kao i kod drugih oboljenja.

Primjena: Po 2-3 šolje svježe skuhanog čaja od koprive popijte svaki dan tokom sezone alergije (možete i prije započeti).

Reumatoidni artritis

Kopriva ublažava i tegobe kod reumatoidnog artritisa. Dok osoba miruje i dok je aktivna njeni listovi imaju blagotvorano dejstvo. Važnu ulogu u upalnim procesima organizma igra leukocitna elastaza koju ova moćna biljka inhibira.

Simptopmi artritisa i išijasa se ublažavaju stavljanjem svježe koprive na bolna mjesta. Kao okidači za stvaranje histamina i serotonina u organizmu djeluju listovi kada dođu u kontakt s kožom, što ublažava bol. Ako se plašite toga možete onda slobodno uzimati čaj koji djeluje diuretski, pomaže eliminaciji natrijuma i mokraćne kiseline i olakšava tegobe uzrokovanje reumom, gihtom i artritisom.

kopriva

Primjena: šoljom vruće vode prelijte 2 kašičice sušene koprive, pustite da tako stoji 10 minuta a onda procijedite. 2-3 puta dnevno popijte po šolju.

Dijabetes

Prema istraživanjima, kopriva pomaže u snižavanju nivoa glukoze u krvi samim time ona je dobra za liječenje dijabetesa. Na otpuštanje inzulina gušteraču stimulišu ljekovite materije koje su prisutne u koprivi a istovremeno inhibiraju razgradnju ugljenih-hidrata. Zahvaljujući tome sprečava se nagli porast nivoa šećera u krvi jer tijelo sporije apsorbuje glukozu.

Primjena: u sokovniku svako jutro iscjedite sok od svježih listova koprive. Sok se pije tako što se razrijedi s vodom (miješa se 15ml soka sa pola čaše vode). Svaki put pri konzumiranju sok treba biti svježe izmiksiran.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...