admin 7 Juna, 2019

Najposebniji događaj u životu svake žene bi vjerovatno trebalo biti vjenčanje, naravno to se odnosi na punoljetne žene, a u nekim kulturama i državama sasvim je normalno da djevojčice mlađe od 10 godina sklapaju brakove sa dosta starijim muškarcima.

A o djevojčici iz Jemena vijest je odjeknula svijetom, tj. mladenka koja je navršila svega 8 godina nakon prve bračne noći je preminula.

Ograničenje u Jemenu ne postoji, ni po njihovoj tradiciji a izgleda ni po zakonima, tj. dobna granica vjenčanja, a mladenke po njihovoj tradiciji, kao što je i ova nesretna djevojčica, na osnovu ugovorenog braka ulazi u brak sa starijim muškarcem.


U Jemenu i još nekim sredinama je to sasvim normalno iako je to nama dosta uznemirujuće, a na osnovu pojedinih istraživanja u posljednjih nekoliko godina u Jemenu se ispod 15 godina starosti udalo više od jedne četvrtine ženske populacije.

Za pet puta starijeg muškarca se morala ova nesretna djevojčica udati, a nakon prve bračne noći je preminula, prema navodima medija uzrok smrti bilo je veliko unutrašnje krvarenje.

Od posljedica zlostavljanja, prema mišljenju mnogih ljudi širom svijeta, je preminula ova djevojčica, a ovaj monstrum, odnosno njen muž proći će nekažnjeno jer u Jemenu ono što je on uradio nije ilegalno i zapravo je to i dio tradicije.

Zbog veoma loše situacije u ovim krajevima, roditelji djevojčica, naročito oni koji su siromašni i u lošoj situaciji, preko ugovorenih brakova prodaju svoje kćerke, a tek nekoliko stotina dolara dobiju za takvo dijete.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...