admin 11 Novembra, 2019

Pored toga što će vam novac uštediti, isključivanje iz struje uređaja je sigurnije u slučaju grmljavine kada su od udara groma pod rizikom svi uključeni uređaji.

Da li ste znali da dok su isključeni vaši kućni uređaji vode tajni život? Čak i kada su u stanju mirovanja ovi uređaju troše električnu energiju:

Punjač mobitela:

Nakon što je punjenje završeno mnogi ostavljaju punjač u utičnici. Trošak koji će sam punjač napraviti i nije veliki, ali postoji. 1,2 vata na dan troši ova praksa po procjenama.

Digitalni TV prijemnik:

Slabo ko je svjestan rada digitalnih prijemnika, ali i kada je televizor isključen oni nastavljaju primati signale. Dakle isključite prijemnik i kada je televizor isključen. Ako radi bespotrebno on će trošiti 22 vata na dan.

Televizor:

Pritiskom tipke za isključivanje televizor samo stavljate u stanje mirovanja. Televizor troši 24 vata na dan.

Računari i laptopi:

Čak i ako su isključeni oni u pozadini rade. Ukoliko ne želite trošnju od 96 vata na dan izvucite ih iz struje. Potrošnja je još veća ukoliko ih držite na “stand by”.

Uređaji sa mjeračem vremena:

U kućanstvu svako ima barem jedan takav. Mikrovalne pećnice, radijske budilice, DVD playeri i glazbene linije. Oni troše 108 vata na dan.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...