admin 15 Marta, 2020

“Do težeg oboljenja dolazi tek kada je imuloški sistem istršeniji, kao što je to slučaj kod bolesnika i starijih osoba, gdje se već protiv drugih stanja borio imunitet”, rekao je Zvizdić u razgovoru za Fenu.

Govorio je o tome kako su iz grupe koronavirusa, sars i mesr kada su se pojavili 2002. godine bili zapravo najbezazleniji virusi koji su uzrokovali infekcije respiratornog sistema, te su influenca i herpes virusi uzrokovali težu kliničku sliku.

Na osnovu podataka koji su poznati iz prethodnih mjeseci, Zvizdić tvrdi da je klinička slika osobe koja je zaražena koronavirusom u čak 80 posto slučajeva blaga, određenu intervenciju zahtjeva 15 posto slučajeva, a hospitalizaciju samo 5 posto slučajeva.

“Sa koronavirusom naš organizam nikada nije bio u kontaktu, te ne postoje antitijela u našem imunološkom sistemu”.

On smatra kako između virusa influence i koronavirusa zapravo nema razlike, kada je u pitanju upala pluća.

Opet, naglašava Zvizdić, kako se morfološki svaki virus razlikuje, te da između ta dva virusa nema nikakve sličnosti.

Veličina koronavirusa je do 220 nanometara, imaju jednolančanu nesegmentiranu RNK, posjeduju i proteinsku ovojnicu kao i lipoproteinsku ovojnicu sa najmanje četiri vrste antigenskih nastavaka. Naglašava kako mogu uzrokovati akutne, ali ne i hronične bolesti te opstaju samo u živoj stanici.

Zvizdić također ističe kako se koronavirus umnožava, te da od jedne stanice virusa može nastati od 7000 do 10000 novih virusnih čestica, ali mnoge od njih se ne mogu dalje razmnožavati jer su defektne.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...