admin 16 Marta, 2020

Lijek za koronavirus je pronašao tim australskih istraživača kako oni to tvrde. Kažu da će krajem mjeseca testirati taj lijek na pacijentima iz njihove zemlje.

Sars-CoV-2 u epruveti mogu pobjediti dva lijeka prema tvrdnjama profesora Dejvida Patersona iz Centra za klinička istraživanja Univerziteta u Kvinslendu.

On kaže kako su jedan od ovih lijekova dali prvim ljudima koji su na COVID-19 bili pozitivni u Australiji, to je i za rezultat imalo nestanak virusa i oporavak od infekcije.

-Potencijalno je ovo jako efikasan tretman. Koronavirus su uništili pacijenti koji su primili ovaj lijek po završetku terapije – kaže Paterson.

Već su dostupna oba lijeka u Australiji.

Objašnjavao je Paterson kako će u 50 bolnica širom Australije testirati efikasnost jednog sa efikasnošću drugog lijeka kao i efikasnost njihove kombinacije.

Naglašava kako kod pacijenata nije bilo nikakvih nuspojava.


Foto: ILUSTRACIJA

Jedan od ta dva lijeka jeste lijek u upotrebi za liječenje HIV-a, dok je drugi lijek protiv malarije, imena “klorokin”, sada se rijetko koristi zbog razvijene otpornosti.

-Naši ljekari bili su jako iznenađeni što u borbi protiv koronavirusa funkcionira lijek protiv HIV-a pa su na početku bili skeptični. Prvi val kineskih pacijenata u Australiji nakon korištenja ovih lijekova se oporavio, što nema je pokazalo kako imamo nešto s čime se može raditi – zaključuje Paterson.

Do sada je prikupljeno 30.000 dolara od potrebnih 750.000 za potrebna istraživanja.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...