admin 20 Marta, 2020

Efikasna mjera javnog zdravstva i mudro vodstvo je u jeku globalne pandemije virusa COVID-19 potrebno Turskoj kao i svim drugim zemljama, ali u toj zemlji je viševjekovna upotreba kolonjske vode postala veoma važna a možda i spasonosna praksa, piše Anadolu Agency.

U Turskoj se kao znak dobrodošlice u većini hotela, restorana, sredstvima javnog prevoza koristi kolonjska voda na bazi etanola i u toj zemlji predstavlja jedan od simbola gostoprimstva.

I frizeri i trgovci svoje mušterije “časte” kolonjskom vodom prijatnog mirisa, a i u kućama za osvježavanje se često koristi, zatim prilikom nesvjestica, slabosti i slično.

Znak gostoprimstva i dobre volje u proteklim sedmicama je sve više postao efikasno masovno sredstvo za dezinfekciju ruku, pa je možda upravo to i jedna od ključnih preventivnih mjera zbog čega je relativno mali broj slučajeva korona virusa u Turskoj potvrđeno, prenosi portal Kliks.

-Za pet puta je porasla potražnja za kolonjskim vodama sa mirisom citrusa, posebno limuna – rekao je Engin Tundžer, vlasnik kompanije “Eyup Sabri Tuncer”, koja je u Turskoj zapravo i najveći proizvođač kolonjske vode.

Također je i naglasio kako je njegova kompanija obustavilo isporuku proizvoda za izvoz kako bi na domaćem tržištu zadovoljila povećanu potražnju.

Infekcija je potvrđena kod 359 osoba u Turskoj, inače država koja broji 82 miliona stanovnika, uglavnom je tu riječ o osobama koje su bile u bliskom kontaktu sa već zaraženim pojedincima u Evropi, Saudijskoj Arabiji i Americi.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...