admin 21 Marta, 2020

Zdravstvena ustanova koja je najgore pogođena pandemijom korona virusa je Bolnica Pape Jovana XXII u Bergamu, a zastrašujuće prizore pokazuje video snimak iz te bolnice.

 

Hodnici su ispunjeni bolničkim krevetima, što se vidi na snimku, s pacijentima koji se doslovno bore za vazduh kao i medicinsko osoblje sa rukavicama, maskama i zaštitnim odijelima koji su u neprestanoj žurbi.

Inače riječ je o najgore pogođenom području u Italiji. Bergamo se nalazi na sjeveru Italije, u pokrajini Lombardija.

Bolnice gube bitku sa virusom, jer broj novopristiglih pacijenata ne jenjava.

U pokušajima da što više pacijenata spasi od smrti, osoblje radi bez prestanka.

Do sada su medije odbijali iz glavne bolnice u Bergamu, ali sada su odlučili kako je neophodno da cijeli svijet vidi sa čime se oni zapravo nose.

Njihov cilj je podstaknuti narod i vlast da poduzmu nešto. Ostatak svijeta ne mora doživjeti ono što oni doživljavaju u Italiji.

Ovakvo rasulo nisu nikada vidjeli, prema riječima doktora Roberta Kosentinija.

“Ovdje se radi o jakoj teškoj upali pluća, ona naprosto cijeli zdravstveni sistem opterećuje, iz razloga što dnevno imamo 50-60 novih pacijenata koji u bolnicu stignu u teškom stanju, a velika količina kiseonika je potrebna većini”, rekao je Kosentini za Sky News i dodaje kako je u tri nivoa intenzivne njege preuređena bolnica.

Dr. Lorenco Gracioli je priznao kako mu se iz inostranstva javljaju brojne kolege i da su jako zabrinuti.

Svi oni apeluju na ostale države svijeta da prate primjer Kine i Italije i da sve zatvore, jer će se širenje zaraze na taj način usporiti, iako to nije način da se virus pobjedi.

“Pod ovolikim stresom nisam bio još u svome životu. U kritičnom stanju su ljudi koji se ovdje nalaze. Umiru bez liječenja, a jedino pomoći im mi možemo. Došli smo do toga da se mogu zapitati da li mi činimo dovoljno”, kaže Gracioli.

U bolnici u Bregamu se u laboratoriji neprestano radi na ispitivanju ovog virusa u nadi da će se pronaći način da mu se stane na put.

Osoblje nam poručuje kako je za to potrebno mnogo vremena.

U Bergamu ovu situaciju nazivaju “apokalipsom” i cijelo svijetu šalju jasnu poruku: “Budite spremni”.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...