admin 22 Marta, 2020

Koliko dugo je moguće nositi maske na licu a da one ne izgube svoju efikasnost i kada ih treba nositi? Evo šta kažu stručnjaci.

Jedan od najpoznatijih infektologa u Evropi je prof. dr. Andreja Trampuža. Već dugo živi i radi u Berlinu a inače je porijeklom iz Slovenije, radi u bolnici “Charite”. U razgovoru za “Slobodnu Dalmaciju” ona je govorila i kada koristiti maske i kada su one efikasne.

-Najviše tri sata možete nositi zaštitnu masku, to je njen maksimum. Poslije tri sata ona će postati vlažna, a kada je vlažna, postaje porozna i neefikasna u zaštiti, tako da poslije tri sata je ne koristite – objašnjava dr Trampuž.

-Ko god ima respiratorne probleme bez obzira da li su oni vezani za korona virus ili neko drugo oboljenje trebaju nositi maske. One osobe koje su zdrave i nemaju bilo kakvu infekciju ne trebaju ih tek tako nositi na otvorenom. Samo kada ulazite u zatvorene prostore tada se preporučuju maske, kao što su to zdravstvene ustanove i prevoz – kaže doktor Kon za portal “Žena.rs”.

S toga ukoliko nosite običnu masku, pobrinite se da vam ona bude na licu ne duže od tri sata, poslije toga ona gubi svoju funkciju.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...