admin 23 Marta, 2020

Ponašanjem Covid-19 ili korona virusa je, kako kaže, i sam epidemiolog Predrag Kon iznenađen.

Zajedno sa tim je i poručio sljedeće:

-Sve ovo što se u Italiji sada dešava je neočekivano i za nas koji se bavimo epidemijama. Mislio sam kako je već došlo do maksimuma i kako je vrijeme za popuštanje, međutim to nikako nije slučaj. Također su i Italijani primjenjivali različite metode socijalnog distanciranja, ali kako možemo vidjeti to se izgleda i nije baš primjenjivalo. Kako bi zapravo ovo sve i izgledalo da se ništa ne primjenjuje je pravo pitanje. SARS nikada nije bilježio ovakvo umiranje za kratko vrijeme – riječi su ovog epidemiologa.

-Mi smo očekivali kako će trajati šest sedmica, a nakon toga će se potpuno ugasiti. Na našu žalost, tad u Italiji dolazi do eskalacije, a to znači kako sva naša dosadašnja očekivanja prevazilazi ovaj virus. Željno smo iščekivali toplo vrijeme, sa više od 20 stepeni, što bi onemogućilo virusu da ostane u spoljašnjoj sredini da se razmnožava – dodaje Kon.

Najveći problem, prema riječima ovog epidemiologa, jeste to što mnogo toga mi o ovom virusu ne znamo zapravo. Također 41-godišnjak je među teže oboljelima, i na granici je za respirator. Preko 200 osoba je u Srbiji zaraženo korona virusom do sada, a bitku je izgubila jedna osoba. Preko 400 zaraženih osoba do sada je bilo u Sloveniji, te je u regionu to država koje je najteže pogođena ovim virusom. Stručnjaci nam stalno govore da ostanemo u svojim kućama, ukoliko nemate potrebu nemojte izlaziti vani, ovaj virus možemo pobjediti samo na ovaj način.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...