admin 8 Aprila, 2020

Pravilna i zdrava ishrana je najbolji način da ojačamo naš imunitet i organizam.

Istraživanja koja su sprovedena od strane Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti su nedavno objavljenja. Ono što je bio rezultat tih testova jeste to da bi hranu koja se nalazi u konzervama trebali izbjegavati što je više moguće. Kao razlog toga jeste što jednu jako štetnu komponentu ona sadrži u sebi a koja se ne nalazi toliko često. Riječ je o Bisfenol A, ili skraćeno BPA, to je hemikalija. Namirnice koje se nalaze u konzervama mogu imati ovu hemikaliju.

Sposobnost koju ima BPA jeste da oponaša estrogen i zbog toga je za ljude jako štetan. Prema riječima stručnjaka on je štetan i može poremetiti rad hormona i žlijezda u tijelu. Naime, radi se o hemijskom spoju koji pripada grupi difenilmetan derivata. Također pored toga on sadrži dvije hidroksilne grupe. Pored toga utiče i na rad crijeva te ih može oštetiti. Na sve to se nadovezuje i njegova štetnost za plodnost, a postoji i mogućnost od srčanog udara.

Sadrži u sebi i materijal koji učestvuje u sintezi plastike. BPA plastike, su prema svojoj konstrukcije jedna od najjačih. Iako mi toga nismo ni svjesni, zapravo ne znamo to, njihova upotreba u svakodnevnom životu je raznorazna. Sve plastične flaše su napravljene od BPA, sportske flaše i CD-ovi. Nadamo se kako ćete poslije ovog članka ozbiljnije pristupiti ovome i da ćete biti oprezni pri tome šta unosite u svoj organizam, naročito onda kada znate o čemu se radi.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...