admin 20 Avgusta, 2020

U svim državama kojima je turizam jedna od glavnih privrednih grana su u puno većoj finansijskoj krizi od ostalih jer je zbog pandemije krona virusa turistička sezona kod većine u potpiunosti propala.

Nepovoljna epidemiološka situacija u cijelom svijetu, zatvaranje granica, karantin i negativan PCR test te komplikacije koje mogu tek nastati, su mnoge natjerali da ne idu ovog ljeta van granica svoje države.

Hrvatska je u julu imala jako dobru posjećenost u odnosu na ostale turističke destinacije u Evropi, prije svega zahvaljujući vrlo malom broju zaraženih na svojoj teritoriji.

Ali sa povećanjem broja osoba koje su pozitivne na koronu i pogoršanjem epidemiološke slike, i to se u samo nekoliko dana skroz promijenilo.

Prvo je Holandija pozvala sve svoje državljane koji se nalaze na ljetovanju u Hrvatskoj da se vrate kući a sada su to učinile i Austrija i Italija.

Govori se da bi njihov primjer mogli slijediti i Njemačka i Slovenija, a državljani ovih zemalja koji su se zatekli u Hrvatskoj su nakon objava svojih vlada požurili da se vrate kući da ne bi morali ići u karantin.

Tako su se na izlazu iz Hrvatske stvorile kilometarske kolone stranih turista koji su na vrat na nos krenuli svojim kućama.

Domaći se već šale da je ova pojava “kolona” virus a na Lučkom kod Zagreba se formirala kolona koja je duga dva a na graničnom prelazu prema Sloveniji i tri kilometra.

Za italijanske državljane koji se nalaze u Hrvatskoj će po povratku u matičnu državu biti obavezan negativan PCR test a austrijska vlada će svoju odluku donijeti danas.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...