admin 15 Oktobra, 2020

Srbija je u trećem talasu korona virusa, to sada više nema dileme. I po svemu sudeći, biće to najduži koji smo imali do sada.

– Na grafičkom prikazu se vide i talasi i pikovi. I ono u julu je bio talas, a ne pik. Kada sve to gledate na grafikonu, imate talas od nekoliko dana, možda nekoliko nedelja, a pik je onda kada imamo najveći broj u okviru tog talasa. Dakle, kada imamo oboren rekord, to je pik, a talas traje, na primer, nedelju dana pre i nedelju dana posle pika – objasnio je za “Telegraf” prof. dr Branislav Tiodorović.

Prvi talas trajao je od marta do kraja maja, drugi od početka juna do sredine septembra, a ovaj treći je po mišljenju stručnjaka malo poranio. Naime, očekivao se tek početkom novembra.

– Problem će nam biti novembar i decembar, januar i februar. Zimski meseci, sneg, vlažnost vazduha, ljudi u zatvorenom prostoru – sve to virusu odgovara za širenje. Sad u oktobru ćemo imati Miholjsko leto. Ova dva hladna dana će proći, pa ćemo opet imati lepše vreme. Ali, kada uđemo u novembaPer i decembar, januar, februar, to će biti meseci koji će biti problematični zbog boravka u zatvorenom prostoru.

Dakle, treći talas mogao bi da traje pet meseci, do proleća.

SRBIJA – 12.10.2020-Covid-19 – III talas

Gepostet von Petar Kocovic am Montag, 12. Oktober 2020

– Treći talas će nam, samim tim, trajati duže, nego prvi i drugi, ali ne bi trebalo da bude i teži. Jer ako sprovodimo mere i ako se trudimo da ih maskimalno sprovodimo, kako u gradskom saobraćaju, tako i u kolektivima, onda nećemo imati težu situaciju u odnosu na jul. Biće ovaj talas u tom slučaju pod kontrolom – rekao je za “Telegraf” Tiodorović.

Sa ovim mišljenjem se slaže i prof Petar Kočović po čijim je matematičkim proračunima treći talas korone počeo još 14. septembra. A brojke govore da bi pik, odnosno glavni udar, mogao da se očekuje prvih dana novembra.

SRBIJA – 12.10.2020-Covid-19 – III talas – ZUTA zona (15-30 obolelih na 100,000 stanovnika u prethodnih 14 dana)

Gepostet von Petar Kocovic am Montag, 12. Oktober 2020

Kako je prof Kočović predstavio na Fejsbuku, već za četiri-pet dana Srbija bi iz žute mogla da uđe u crvenu zonu, odnosno da umesto sadašnjih 20-tak zaraženih na 100.000 stanovnika ima barem 50 odsto više.

Po matematičkim formulama prvi talas korone je u Srbiji trajao od 6. marta do 26. maja, a drugi od 27. maja do 13. septembra.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...