admin 23 Oktobra, 2020

Iako pojedini članovi Kriznog štaba otvoreno najavljuju i mogućnost radikalnih mera krajem nedelje, ako se ne budu poštovale preporuke, premijerka Ana Brnabić rekla je juče da se trenutno ne planira nikakva zabrana kretanja.

Juče su potvrđena 122 slučaja infekcije na 5.746 testiranih, ali to nije ohrabrenje, iako smo u nedelju imali 214 zaraženih, jer i epidemiolozi kažu da izveštaji koji stižu ponedeljkom nisu najrelevantniji s obzirom na to da ne rade sve laboratorije vikendom. U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe, a od 408 obolelih od kovida koji se leče u bolnicama, na respiratorima je 24.

Epidemiološka situacija nije podjednako loša u celoj Srbiji, ali epidemiolog Predrag Kon kaže da “Beograd vuče, i povlači sve ostale”. Od ukupnog broja novozaraženih za dan, 88 je iz Beograda, što je čak 72 odsto, iz Novog Sada i Valjeva po sedam, iz Prijepolja troje…

– Najveći problem su lokalna okupljanja, gde na malom prostoru veliki broj ljudi dolazi u kontakt, što se pokazalo najopasnijim vidom širenja virusa – smatra pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković. Epidemiološka situacija u Srbiji je, ipak, i dalje mnogo bolja nego u većini zemalja, ali se pogoršava.

– Manji rizik od inficiranja nego što je u Srbiji sada imaju Holandija, Norveška i Turska, ali to što smo mnogo bolji od većine u Evropi ne treba da nas teši – smatra dr Darija Kisić Tepavčević. – Neke zemlje koje su imale vrlo povoljnu situaciju, poput Češke, sad imaju rapidan porast zaraženih.

Potencijal za prenošenje virusa u Evropi je trostruko veći nego što je bio, i Srbija to, i pored dobrih rezultata, ne može da ignoriše.

– Što je veći broj obolelih, veći je broj onih sa težim oblicima iako samo 10-15 odsto zahteva hospitalizaciju – kaže Darija Kisić Tepavčević.

– Sve je zatvoreni krug i zavisi od intenziteta prenošenja, i ako se on spreči onda će i parametri biti bolji.

Krizni štab, bar prema utiscima koje je preneo dr Kon, “frustrira činjenica što kontrola nošenja maski ne može da se sprovede do kraja”:

– I nadležni hoće isto, kontrolu, a dođete u situaciju da se to ne sprovodi. Ovog puta su to zahtevi i prema lokalnim kriznim štabovima da pojačaju svoja delovanja i svim nadležnim, ne samo inspekcijama, da vrše kontrolu. Kontrola podrazumeva i kažnjavanja. Nemoguće je da smo se prebacili na teren kažnjavanja kao najznačajnije, umesto da sprovođenje mera bude najznačajnije. I mi smo rezignirani i frustrirani zbog nesprovođenja mera – kaže Kon.

loading...

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

loading...